Προγνωστικά για το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στις 9/4

Η κόντρα μεταξύ της ομάδας του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είναι μία από τις πιο έντονες αντιπαραθέσεις στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και δεν περιορίζεται μόνο στον αθλητισμό αλλά επεκτείνεται και στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο.

Η ιστορία της αντιπαράθεσης ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης των δύο ομάδων στα τέλη του 19ου αιώνα. Τότε, ο Παναθηναϊκός ιδρύθηκε από μια ομάδα αθλητών από διάφορες περιοχές της Αθήνας και ο Ολυμπιακός από αθλητές του Πειραιά. Οι δύο ομάδες έπαιζαν σε διαφορετικές κατηγορίες του πρωταθλήματος και αρχικά δεν είχαν κάποια σημαντική αντιπαλότητα.

Η κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων αναζωπυρώθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα, όταν ο Ολυμπιακόςάρχισε να διακρίνεται στον αθλητισμό και να κατακτά πρωταθλήματα. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού δεν άντεχαν την επιτυχία του αντιπάλου τους και άρχισαν να τον κατηγορούν για διάφορα πράγματα. 

Με την πάροδο του χρόνου, η αντιπαράθεση εξελίχθηκε σε περισσότερους τομείς εκτός από τον αθλητικό. Πολλές φορές η κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων παρέμεινε στο πεδίο των συναντήσεων και των αντιπαραθέσεων των οπαδών τους. Αυτό οδήγησε σε σοβαρά επεισόδια και βίαιες συμπλοκές ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων.

Πέρα από τον αθλητισμό, η κόντρα μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού επεκτάθηκε και στον πολιτικό χώρο. Πολλοί φίλοι του Παναθηναϊκού συνδέθηκαν με τις παραδοσιακές αριστερές πολιτικές τάσεις και οι φίλοι του Ολυμπιακού με τις παραδοσιακές δεξιές πολιτικές τάσεις. Αυτό έκανε την αντιπαράθεση ακόμη πιο έντονη, καθώς οι διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές τάσεις ανακλινόταν και στο ποδόσφαιρο.

Συνολικά, η αντιπαράθεση μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού έχει ιστορικά αίτια που αποτέλεσαν το πλαίσιο για τη δημιουργία μιας έντονης κόντρας.

Την Κυριακή 9 Απριλίου θα διεξαχθεί ο αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού αναμένεται να είναι αρκετά συναρπαστικός. Οι δύο ομάδες αντιμετωπίζονται για την 30η αγωνιστική του πρωταθλήματος Super League και αμφότερες θα προσπαθήσουν να πάρουν τους τρεις βαθμούς.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 1η θέση του πίνακα με 66 βαθμούς, ενώ ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 3η θέση με 63 βαθμούς. Ο Παναθηναϊκός έχει μια σημαντική ευκαιρία να αυξήσει τη διαφορά από τον Ολυμπιακό ενώ ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να αλλάξει την κακή εικόνα που έχει παρουσίασει φέτος. Μόλις πριν λίγες μέρες ο προπονητής τους παραιτήθηκε μετά από ολιγόωρη συνάντηση με παράγοντες του Ολυμπιακού. 

Μαριάνθη Σακκάκη